shutterstock_353380691
Γαστρονομία

Γαστρονομία

Η τοπική κουζίνα αποτελεί κράμα ορεινών και παραθαλάσσιων απλών υλικών που μαγειρεμένα με την μοναστηριακή τεχνική δημιουργούν πιάτα θαύματα. Στις διακοπές σας μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις είναι να φάτε δίπλα στη θάλασσα. Ακόμη και μερικές ελιές, μια ντομάτα, ένα κομμάτι κατσικίσιο τυρί και μια φέτα ψωμί με ελαιόλαδο θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας μετά το μπάνιο.

Πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε, τα εποχικά λαχανικά και φρούτα, τα ντόπια κρέατα, και κυρίως τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Τα παραπάνω συνδυάζονται τέλεια με ούζο και τσίπουρο, που και αυτά αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα της Χαλκιδικής. Και για επιδόρπιο ραβανί, ένα σιροπιαστό γλυκό με πλούσια γεύση για το οποίο φημίζεται η Νικήτη.

Τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές και το μέλι. Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό τοπικό προϊόν με το ΠΟΠ γαλανό Μεταγγιτσίου να ξεχωρίζει και να ακολουθεί το Αγουρέλαιο. Οι πράσινες ελιές ξεχωρίζουν για την γεύση τους λόγω του μικροκλίματος της περιοχής, όπως και οι μαύρες σταφιδάτες που εξάγονται κυρίως σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία. Με αυτές τις ελιές γίνετε και το παραδοσιακό κολατσιό καψαλιστό. Τρίβουμε πάνω σε ψημένο (καψαλιστό) ψωμί μια ή περισσότερες ώριμες ελιές.

Η Νικήτη είναι επίσης η μητέρα της μελισσοκομίας. Το πολυβραβευμένο μέλι παράγεται στα δάση δρυός και καστανιάς της ορεινής Χαλκιδικής και στα πευκοδάση της Σιθωνίας που έχουν και μια μεγάλη ποικιλία σπάνιων αρωματικών φυτών. Η περιοχή παράγει και ένα σπάνιο είδος μελιού, το μέλι σουσούρας. Αν το βρείτε σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε.

Παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν το κατσικίσιο γάλα και το τυρί που παράγονται από ζώα που τρέφονται ελεύθερα στη φύση. Παράλληλα παράγεται εξαιρετικής ποιότητας και εύγευστο γιαούρτι είτε για να το καταναλώσετε μόνο του είτε με μέλι. Η παραδοσιακή φέτα, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα αλλά και το κατσικίσιο τυρί, αποτελούν τα βασικά είδη τυριών που παράγονται στη Χαλκιδική.

Στην περιοχή παράγονται κάποιες από τις εκλεκτότερες ποικιλίες κρασιού από τον μεγαλύτερο αμπελώνα της Ελλάδας το κτήμα του Πόρτο Καρράς. Ένα ξεχωριστό προϊόν της περιοχής είναι και η Μουντοβίνα ή το τσίπουρο των μελισσοκόμων (γίνετε απόσταξη στο νερό μέσα στο οποίο διαλύεται το μέλι από τις κερήθρες). Η Αρναία συνεχίζει μέχρι σήμερα την παραγωγή του.

Παραδοσιακά πιάτα της περιοχής είναι η χορτόπιτα με άγρια χόρτα, η τραχανόπιτα, η κολομπαρόπιτα, η Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, το Αγιορείτικο ψάρι στον ταβά, τα μύδια από την Ολυμπιάδα, τα κρίταμα, το κατσικάκι ψήμα, ο πασπαλάς.